In voor- en tegenspoed

“Het is toch geen vrijdag de dertiende?” vroeg Nico me gisteren. Zijn desoriëntatie in de tijd kan hem op deze donderdag de tiende vergeven worden.

De onheilsdag begon met een telefoontje van de havenmeester en eindigde om half vier ’s nachts in een slaapkamer zonder licht. Daartussenin nog een paar blikseminslagen, een ondergelopen garage en de brandweer die met zandzakjes de deur kwam barricaderen.

wind

Meting rijkswaterstaat.nl Marollegat – wind in m/s

Volgens de havenmeester ging het woensdagavond in Wemeldinge flink te keer. Hij sprak van acht beaufort. De meetinstrumenten van Rijkswaterstaat op de Oosterschelde tonen inderdaad windstoten tot 20 m/s, dat is zo’n 40 knopen. Als de wind dan ook nog eens uit het noordwesten komt, dan verandert onze gemakkelijk toegankelijke ligplaats met zicht op de Oosterschelde in een gevaarlijk tochtgat. Wind en golven komen er quasi ongehinderd de haven binnengerold.

Take 5ive is dus niet ongehavend uit de strijd met de elementen gekomen. De splinternieuwe landvasten zien er op een paar plaatsen niet meer zo nieuw uit. Een enkele is zelfs op twee plaatsen gebroken. Met de oude hadden we onze mooie boot misschien wel van de wal kunnen krabben.

Erger is het gesteld met de rolfokhoes. Deze is letterlijk aan flarden gewaaid en rijp voor het containerpark. De genua is gelukkig intact dus het overlijden van de hoes is niet tevergeefs geweest.

Verder heeft de boot het er gelukkig goed vanaf gebracht. Eens het zout en vuil van het dek gespoeld zag ze er weer uit als voorheen.

En zo wordt een oude boot, een onderdeel per keer, een beetje nieuwer.